Ο Θεόφραστος, που διαδέχτηκε τον Αριστοτέλη στη διεύθυνση του Λυκείου, κληρονόμησε επίσης τμήμα της προσωπικής του βιβλιοθήκης, όπως και τη βιβλιοθήκη της σχολής, η οποία είχε συγκροτηθεί με προσωπική φροντίδα του δασκάλου του.
Ο Θεόφραστος γεννήθηκε στην Ερεσό (Λέσβος) τις πρώτες δεκαετίες του 4ου π.Χ. αιώνα και πέθανε σε ηλικία 85 ετών, γύρω στο 287. Αρχικά σπούδασε στην Ακαδημία του Πλάτωνα και στη συνέχεια συνδέθηκε με τον Αριστοτέλη, του οποίου έγινε στενός φίλος και συνεργάτης. Κατά τη διάρκεια της μαθητείας του στον Σταγειρίτη φιλόσοφο ανέλαβε, κατ’ εντολή του δασκάλου του, να συντάξει ένα ογκώδες έργο σε μορφή εγκυκλοπαίδειας, βασισμένο στα συγγράμματα φιλοσόφων της παλαιότερης γενιάς: Φυσικών δόξαι. Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη απόπειρα επιστημονικής προσέγγισης της προφορικής παράδοσης των φυσικών φιλοσόφων.
Ο Θεόφραστος υπήρξε πολυγραφότατος και τα 221 περίπου έργα που του αποδίδονται καταλαμβάνουν 323.808 στίχους. Διηύθυνε το Λύκειο ως το θάνατό του, και αρνήθηκε την πρόταση του Πτολεμαίου του Σωτήρα να διδάξει στο Μουσείο και να οργανώσει Βιβλιοθήκη στην Αλεξάνδρεια, αποτελώντας έτσι συνδετικό κρίκο του Περιπάτου με το Μουσείο. Στη διαθήκη του μερίμνησε για την τύχη της βιβλιοθήκης του, την οποία εμπιστεύθηκε στα χέρια του Νηλέα, φίλου του Αριστοτέλη (Βιβλ. I, 119-120).