Αθήναιος ο Ναυκρατίτης, γραμματικός & συγγραφέας

Ο Αθήναιος, γεννημένος στη Ναύκρατη, υπήρξε γραμματικός και πολυγραφότατος συγγραφέας και έδρασε γύρω στο 200 μ.Χ. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε για τα έργα και τις ημέρες του είναι ελάχιστες. Το μόνο σύγγραμμά του που διασώθηκε, κι αυτό αποσπασματικά, τιτλοφορείται Δειπνοσοφισταί («Συμπόσιο φιλοσόφων») και γράφτηκε στη Ρώμη μεταξύ 193 και 228 μ.Χ. σε 30 βιβλία (Davison, Lit., 152).

Το συμπόσιο λαμβάνει χώρα στο σπίτι του Ρωμαίου Λαρνήσιου, από την τάξη των Ιππέων, όπου είχαν συγκεντρωθεί τριάντα πνευματικοί άνθρωποι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται συνοπτικά «σοφιστές» (νομικοί, ποιητές, φιλόσοφοι, φιλόλογοι, γιατροί, μουσικοί).

Στο Α΄ βιβλίο των Δειπνοσοφιστών γίνεται λόγος για τη βιβλιοθήκη του Λαρνήσιου, η οποία ήταν τόσο πλούσια σε αρχαία ελληνικά βιβλία που ξεπερνούσε όλους όσους είχαν φημιστεί athinaiosγια τις συλλογές τους, όπως ο Πολυκράτης ο Σάμιος, ο Πεισίστρατος (ο τύραννος των Αθηνών), ο Ευκλείδης ο Αθηναίος, ο Νικοκράτης ο Κύπριος, οι βασιλείς της Περγάμου, ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο Θεόφραστος και τέλος ο Νηλέας που απέκτησε το σύνολο των έργων του Αριστοτέλη και του διαδόχου του στο Λύκειο, του Θεόφραστου. Ο Κατάλογος αυτός του Αθήναιου μαρτυρεί, για πρώτη και μοναδική φορά, τη συγκρότηση βιβλιοθήκης από τον τύραννο της Σάμου Πολυκράτη, τον Ευκλείδη τον Αθηναίο και τον Νικοκράτη από την Κύπρο. Μια ακόμη βιβλιοθήκη που χρονολογείται από την εποχή του Σόλωνα, την είχε συγκροτήσει ο Κλεισθένης, τύραννος της Σικυώνας, ο οποίος μάλιστα λέγεται ότι ενώ βρισκόταν σε πόλεμο με το Άργος, απαγόρευσε να απαγγέλλεται ο Όμηρος εξαιτίας των συχνών αναφορών του στο Άργος. 

Η επιτομή του έργου αυτού σε 15 βιβλία, που συντάχθηκε τον 10ο αιώνα, αναφέρει περίπου 800 ονόματα συγγραφέων και περισσότερους από 1.200 τίτλους έργων χαμένων σήμερα. Η αξία του έγκειται στην εντυπωσιακή παράθεση πληροφοριών, οι οποίες διατεταγμένες αλφαβητικά προδίδουν την προέλευσή τους από λεξικογραφικά έργα. Λέγεται μάλιστα ότι το πρωτογενές υλικό του ο Αθήναιος το άντλησε από την Αλεξάνδρεια.

 

Κ.Σπ. Στάικος, Η Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό, τόμ. I, Αθήνα, Κότινος, 2002, σ. 74, 196.

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότηταsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Αθήναιος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Γραμματικός
Συγγραφέας
Τόπος γέννησης: Ναύκρατιςsemantics logo
Τόπος δράσης: Ρώμηsemantics logo
Χρόνος δράσης: 2ος-3ος αι.
Λέξεις κλειδιά: Δειπνοσοφισταί
Συμπόσιο
Λαρνήσιος
Σοφιστές
Πολυκράτης
Πεισίστρατος
Ευκλείδης
Νικοκράτης
Ευριπίδης
Αριστοτέλης
Θεόφραστος
Νηλέας
Κλεισθένης
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Πολυκράτης, τύραννος της Σάμου
Νηλέας από τη Σκήψη, φιλόσοφος
Θεόφραστος, φιλόσοφος
Λίβιος Λαρνήσιος, Πόπλιος, συλλέκτης βιβλίων
Εικόνες
Αθήναιος, «Δειπνοσοφιστών Προλεγόμενα».
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Ευριπίδης, ποιητής
Πεισίστρατος, τύραννος των Αθηνών
Πολυκράτης, τύραννος της Σάμου
Αρτέμων από την Κασσάνδρεια, γραμματικός
Λίβιος Λαρνήσιος, Πόπλιος, συλλέκτης βιβλίων
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων