Ο Τυραννίων, αν και δούλος στη Ρώμη, κατόρθωσε να συγκροτήσει τη σημαντικότερη ιδιωτική βιβλιοθήκη, από όσο γνωρίζουμε, τα προχριστιανικά χρόνια.
Γεννήθηκε στην Αμισό του Πόντου τον 1ο π.Χ. αιώνα και μαθήτευσε και σπούδασε τη γραμματική τέχνη κοντά στον Διονύσιο τον Θρακιώτη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Θεόφραστος και βρέθηκε στη Ρώμη αιχμάλωτος του δεύτερου Μιθριδατικού πολέμου. Για καλή του τύχη ο νικητής του πολέμου, ο Λούκουλλος, ήταν φιλέλληνας και τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη, γεγονός που του επέτρεψε να κινείται άνετα στη Ρώμη και να αποκτήσει γνωριμίες με τα πιο διάσημα πρόσωπα της εποχής από τον χώρο των γραμμάτων. Ανάμεσα σε αυτούς αναφέρονται: ο Καίσαρας, ο Αττικός και ο ίδιος ο Κικέρων.
Φιλοαριστοτελικός και με απεριόριστο πάθος για τα βιβλία, μαρτυρείται από τον Στράβωνα ότι κατόρθωσε να συγκροτήσει μια βιβλιοθήκη με 30.000 παπύρινους κυλίνδρους. Οι προσωπικές μάλιστα σχέσεις που καλλιέργησε με τον Σύλλα και τον βιβλιοφύλακά του, τού επέτρεπαν να δανείζεται ακόμη και τα χειρόγραφα του Αριστοτέλη (αυτά τα είχε αποκτήσει ως λάφυρο ο Σύλλας από τον Απελλικώνα μετά την κατάκτηση της Αθήνας το 86 π.Χ.). Μετά τον θάνατο του Σύλλα το 78 π.Χ., η περιουσία, όπως και η ανεκτίμητη βιβλιοθήκη του πέρασαν στην ιδιοκτησία του γιου του, Φαύστου. Ο αλόγιστος και έκλυτος βίος που διήγε όμως ο Φαύστος, είχε ως αποτέλεσμα να κατασχεθούν τα ακίνητά του και να βγουν στη δημοπρασία έργα τέχνης και η βιβλιοθήκη του, στην οποία περιλαμβάνονταν και τα αυθεντικά χειρόγραφα του Αριστοτέλη. Τα χειρόγραφα αυτά πρέπει να περιήλθαν στην κατοχή του Τυραννίωνα, ο οποίος επιχείρησε να τα εκδώσει, αντιλαμβανόμενος όμως ότι το εγχείρημα αυτό ήταν υπεράνω των δυνατοτήτων του, τα εμπιστεύθηκε στον Ανδρόνικο τον Ρόδιο (Βιβλ. I, 125-126).