Ο Πρόδικος από την Κέα, σοφιστής του 5ου π.Χ. αιώνα, γεννήθηκε γύρω στο 470 και ήρθε στην Αθήνα ως απεσταλμένος της ιδιαίτερης πατρίδας του. Υπήρξε ο αξιότερος συνεχιστής του Πρωταγόρα και παρόλο που ήταν σε αντίθετο στρατόπεδο με τον Σωκράτη, είχε κερδίσει τον θαυμασμό του, καθώς εκείνος τον θεωρούσε αυθεντία σε ό,τι αφορούσε τις διαφορές των συγγενών όρων (Σκουτερόπουλος, Σοφ., 286-335). Έγινε διάσημος και λόγω της ευρείας αποδοχής του βιβλίου του Ώραι, το οποίο κυκλοφορούσε σε μεγάλο αριθμό αντιγράφων, πριν από το 411 π.Χ., εφόσον αναφέρεται στο Συμπόσιον του Πλάτωνα.
Ο Πρόδικος, εκτός από τον κύκλο του Σωκράτη που τον χλεύαζε για τις υπέρογκες αμοιβές που έπαιρνε από τους μαθητές του (Πλάτων, Κρατ., 384b) (η πεντηκοντάδραχμη επίδειξις), δέχθηκε και την επίθεση του Αριστοφάνη, ο οποίος έβλεπε την Αθήνα να υπονομεύεται από τη σοφιστική πρακτική και την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των βιβλίων τους. Στην κωμωδία του Ταγανιστής, ο Αριστοφάνης παραθέτει την εξής διάζευξη: «αυτόν τον άνθρωπο ή κάποιο βιβλίο τον διαφθείρει ή ο Πρόδικος ή κάποιος από τους πολυλογάδες».
Τον Πρόδικο λοιδορεί και ο Πλάτων στο Συμπόσιον (177b): «Ή αν θέλεις πάλι σκέψου και τη χρησιμότητα των σοφιστών που συγγράφουν σε πεζό λόγο επαίνους για τον Ηρακλή και για τους άλλους, όπως ο σπουδαίος Πρόδικος. Και αυτό βέβαια δεν είναι τόσο περίεργο, αφού εγώ έτυχε να δω ένα βιβλίο κάποιου σοφού άνδρα, στο οποίο υπήρχαν θαυμάσιοι έπαινοι για το αλάτι και τη χρησιμότητά του» (Βιβλ. Ι, 88-89, 143).