Ιουλιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουλιανός, διαδέχθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης τον Κωνστάντιο Β΄ και βασίλεψε από το 361 έως το 363 μ.Χ. Διακρίθηκε για το πάθος ioulianos 2του αναφορικά με την αρχαία παράδοση, καθώς ήδη από τα εφηβικά του χρόνια άρχισε να δανείζεται από τον παιδαγωγό του, τον κληρικό Γεώργιο τον Καππαδόκη, βιβλία για να τα αντιγράψει. Υπήρξε μαθητής ειδωλολατρών δασκάλων στην Αθήνα, στη Νικομήδεια και στην Κωνσταντινούπολη. Όταν βρισκόταν στη Γαλατία, η μητέρα του Αυρηλία Ευσεβία, που γνώριζε τα ενδιαφέροντά του, του έστελνε βιβλία με έργα Ελλήνων ιστορικών, ποιητών, ρητόρων και φιλοσόφων (Αθανασιάδη, Ιουλ.). Χαρακτηριστικό της συνείδησης που είχε διαμορφώσει γύρω από τη σημασία του βιβλίου είναι το γεγονός ότι όταν ο δάσκαλός του Γεώργιος σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια (361 μ.Χ.) και η πλούσια βιβλιοθήκη του διασκορπίστηκε, ο Ιουλιανός έδωσε αυστηρές εντολές να ξαναβρούν τα βιβλία του και να του τα αποστείλουν στην Αντιόχεια.

Επιπλέον, συγκρότησε ιδιαίτερα σημαντική προσωπική βιβλιοθήκη, την οποία μάλιστα φρόντισε να στεγάσει σε χώρο που κτίστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό. Για τη θέση της δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, ούτε για την αρχιτεκτονική και το χαρακτήρα της, αλλά δεν αποκλείεται να αποτελούσε συνέχεια της βιβλιοθήκης του Κωνστάντιου Β΄ (Ζώσιμος, Hist., III, 11, 3· Λιβάνιος, Ιουλ., XII, 32, 4). Κατά πόσο ήταν αποκλειστικά προσωπική ή ήταν ανοικτή και για τα λόγια μέλη και τους σπουδαστές του αυτοκρατορικού και ευρύτερου πνευματικού περιβάλλοντος, δεν το γνωρίζουμε (Βιβλ. ΙΙΙ, 34-43).

 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχήsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Ιουλιανός
Ιδιότητα/Αξίωμα: Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Τόπος δράσης: Κωνσταντινούποληsemantics logo
Νικομήδειαsemantics logo
Αθήναsemantics logo
Γαλατίαsemantics logo
Χρόνος δράσης: 4ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Κωνστάντιος Β΄, αυτοκράτορας
Γεώργιος από την Καππαδοκία, δάσκαλος
Εικόνες
Ο Ιουλιανός, μαρμάρινος ανδριάντας που τον παριστάνει ενδεδυμένο με απλό ιμάτιο Έλληνα φιλοσόφου ή ιερέα. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου.
Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός σε νόμισμα από την Αντιόχεια, 360-363.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αγαθίας ο Σχολαστικός, ποιητής & ιστορικός
Ιοβιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεώργιος από την Καππαδοκία, δάσκαλος
Μάλχος, ρήτορας
Σημειώσεις: Η Γαλατία δεν έχει σαφή γεωγραφικά όρια με τα σημερινά δεδομένα. Η Νικομήδεια είναι το σημερινό İzmit
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων