Πάνταινος, χορηγός

Στα τέλη του 1ου ή στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ., ο Τίτος Φλάβιος Πάνταινος, γιος του Φλάβιου Μενάνδρου, δώρισε στον λαό της Αθήνας μια βιβλιοθήκη, η οποία βρίσκεται στη νότια πλευρά της Στοάς του Αττάλου, προς την οδό των Παναθηναίων (Shear, Camp.).

Το σχέδιο της βιβλιοθήκης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η μορφή του κτηρίου δεν χαρακτηρίζεται από τη συμμετρία, όπως την καθιέρωσαν Έλληνες και Ρωμαίοι αρχιτέκτονες. Pantainos lib reconstructionΞεχωριστή ωστόσο σημασία έχουν τα δύο μαρμάρινα ενεπίγραφα τμήματα της βιβλιοθήκης, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές. Η μία επιγραφή, η οποία αναφέρεται στις δωρεές της βιβλιοθήκης, είναι χαραγμένη στο υπέρθυρο μιας πόρτας που οδηγούσε από τη δυτική στοά προς μιαν αυλή και γράφει: «Στην Αθηνά Πολιάδα και στον αυτοκράτορα Καίσαρα Αύγουστο Νέρβα Τραϊανό Γερμανικό και στην πόλη των Αθηναίων, ο ιερέας Μουσών φιλοσόφων Τίτος Φλάβιος Πάνταινος, γιος του Φλάβιου Μενάνδρου, Προϊσταμένου της σχολής, δώρισε την έξω στοά, το περιστύλιο και τη βιβλιοθήκη με τα βιβλία και όλο τον εξοπλισμό της, από δικούς του πόρους, μαζί με τα παιδιά του, τον Φλάβιο Μένανδρο και την Φλάβια Σεκουνδίλλα» (Meritt, Inscr.).

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ενεπίγραφο τμήμα στήλης στην οποία είχε χαραχτεί ο κανονισμός της βιβλιοθήκης: «Κανένα βιβλίο δεν πρέπει να βγει έξω εφόσον έχουμε πάρει όρκο. Η βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή από την πρώτη ώρα έως την έκτη» (Burzachechi, Ric. · Βιβλ. ΙΙ, 232-236).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότηταsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Titus Flavius Pantaenus (Τίτος Φλάβιος Πάνταινος)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Χορηγός
Τόπος δράσης: Αθήναsemantics logo
Χρόνος δράσης: 1ος-2ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκη του Πανταίνου
Εικόνες
Αναπαράσταση του μαρμαρόστρωτου δρόμου που συνέδεε την Αγορά των κλασικών χρόνων με τη Ρωμαϊκή, κατά μήκος του οποίου ήταν ανεπτυγμένη η βόρεια στοά της βιβλιοθήκης του Πανταίνου, σύμφωνα με τον Γ.Μπ. Ντίνσμουρ, Τζ.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκη του Πανταίνου
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων