Μανέθων ο Σεβεννύτης, ιστορικός

Ο Μανέθων, Έλληνας ιστορικός που γεννήθηκε στη Σεβέννυτο της Αιγύπτου, έδρασε τον 3o αιώνα π.Χ. (τα χρόνια του Πτολεμαίου του Φιλάδελφου). Υπήρξε αρχιερέας στην Ηλιούπολη καιmanethon η συμμετοχή του στην καθιέρωση της λατρείας του θεού Σέραπη ήταν σημαντική. Έγραψε μια ιστορία της Αιγύπτου στα ελληνικά (για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό) με τον τίτλο Αιγυπτιακά, που αρχίζει από τα μυθικά χρόνια και φτάνει ως το τέλος της αιγυπτιακής δυναστείας. Αναφέρει μάλιστα ότι βασίστηκε σε ιερογλυφικούς καταλόγους βασιλέων και σε δυσεύρετα ιστορικά ντοκουμέντα (Fraser Pt., I, 505-509).

Το έργο του, που κατά τον Γεώργιο Σύγκελλο αφιερώθηκε στον Πτολεμαίο Φιλάδελφο, διασώζεται αποσπασματικά και εντάσσεται στη φιλοσοφία εμπλουτισμού της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης με συγγράμματα γραμμένα στα ελληνικά, που αφορούσαν στην ιστορία και στον πολιτισμό των λαών που κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος (Βιβλ. Ι, 193-194 · Βιβλιοθήκη, 67).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότηταsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Μανέθων
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ιστορικός
Τόπος γέννησης: Σεβέννυτοςsemantics logo
Τόπος δράσης: Ηλιούποληsemantics logo
Χρόνος δράσης: 3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αλέξανδρος ο Μέγας
Πτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος, βασιλιάς της Αιγύπτου
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Εικόνες
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: Μανέθων, «Μανέθωνος Αποτελεσματικών βιβλία εξ», Λέιντεν, Fredericus Haaring, 1698.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων