Τερέντιος, κωμικός ποιητής

Ο Τερέντιος γεννήθηκε το 195 ή το 185 π.Χ. στην Καρχηδόνα της Τυνησίας· ήρθε στη Ρώμη ως δούλος, μα χάρη στη μόρφωση που απέκτησε, ο ιδιοκτήτης του τον απελευθέρωσε. Απόterence τους σημαντικότερους κωμωδιογράφους της λατινικής κωμικής περιόδου, μαζί με τον Πλαύτο και τον Καικίλιο, έτυχε της εύνοιας σημαντικών προσώπων της αριστοκρατίας της εποχής.

Στον κύκλο των πνευματικών ανθρώπων ελληνικής και ρωμαϊκής καταγωγής που ανήκε ο Τερέντιος, διακριτή ήταν μια συνειδητή φιλελληνική τάση, φανερή terentiosτόσο από μία «αναγκαία» εξάρτηση από ελληνικά βιβλία με πρωτότυπα κείμενα, όσο και από μία τάση «αναγκαίας» συγκρότησης προσωπικής βιβλιοθήκης με ελληνικά και λατινικά βιβλία, δύο αιώνες προτού θεμελιωθεί η πρώτη δημόσια ρωμαϊκή διπλοβιβλιοθήκη (λίγο μετά το 39 π.Χ.).  Έτσι, κατά τον Τερέντιο, η ελληνική παιδεία (humanitas) αποτελούσε υποχρεωτική μόρφωση, ενώ δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι οι έξι σωζόμενες κωμωδίες του έχουν ως πρότυπα ελληνικά έργα.

Η συμμετοχή του Τερέντιου στον κύκλο αυτό, όμως, δεν ήταν δυστυχώς αρκετή για να αποτρέψει τον χαρακτηρισμό του ως λογοκλόπος, γεγονός που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει για πάντα τη Ρώμη. Απεβίωσε μάλλον κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, το 159 π.Χ.

Η πρώτη εικονογραφημένη έκδοση των Κωμωδιών του χρονολογείται από το 1495 και αναπαριστά τον Τερέντιο στην καθέδρα να υπαγορεύει έργα σε αντιγραφείς (Βιβλ. ΙΙ, 46-47, 169-172). 
 
 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότηταsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Publius Terentius Afer (Πόπλιος Τερέντιος Άφρος)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Κωμικός ποιητής
Τόπος γέννησης: Καρχηδόναsemantics logo
Τόπος θανάτου: Ελλάδαsemantics logo
Τόπος δράσης: Ρώμηsemantics logo
Χρόνος γέννησης: 195/185 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 159 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 2ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Εικόνες
Από την έκδοση: Τερέντιος, «Comaediae», 1497.
Πορτρέτο του Τερέντιου από μία μινιατούρα του 9ου αιώνα, Vaticana lati.3868.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Σιμόν της Πλυμτό, νομικός & συλλέκτης βιβλίων
Σημειώσεις: Ο τόπος θανάτου δίνεται με επιφύλαξη. Παρότι αναφερόμαστε στην αρχαιότητα, για πρακτικούς λόγους, δίνονται τα σημερινά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων