Πάρκερ, Μάθιου, αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι

Ο Matthew Parker (1504-1575), δεύτερος διαμαρτυρόμενος αρχιεπίσκοπος του Canterbury, έλαβε αρχικά κατ’οίκον εκπαίδευση και κατόπιν σπούδασε στο Corpus Christi College του Καίμπριτζ. archbishop parkerΔιετέλεσε ιερέας της βασίλισσας Άννας Μπολέυν, ενώ έναν χρόνο μετά την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο, το 1559, ορίστηκε αρχιεπίσκοπος του Canterbury.

Διαπρεπής λόγιος και κληρικός, ενθουσιώδης κυνηγός της γνώσης, ο Parker ήταν παθιασμένος συλλέκτης βιβλίων. Στη συλλογή του περιλαμβάνονταν και πολλά σπάνια χειρόγραφα, κάποια από τα οποία είχε αγοράσει από την περίφημη συλλογή του John Bale.  Kατά τη διάρκεια της ζωής του δώρισε αρκετά βιβλία στην Cambridge University Library, όπως και στις βιβλιοθήκες των κολλεγίων Caius και Trinity Hall. Μετά τον θάνατο του, η πλειοψηφία των χειρογράφων και των έντυπων βιβλίων του κληροδοτήθηκε στο Corpus Christi College και στον γιο του, Sir John Parker.

Ενδεικτικό corresp00parkστοιχείο της αγάπης του αρχιεπισκόπου για τα βιβλία ήταν οι επίμονες προσπάθειες του να σώσει τους πολύτιμους τόμους, που, μετά τη διάλυση των αββαείων και των θρησκευτικών οίκων, καταστρέφονταν ή πωλούνταν για ευτελείς σκοπούς. Προσέλαβε καλλιεργημένους άνδρες για να ψάξουν σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία για παλιά και νέα βιβλία.

Συμμετείχε στην ίδρυση της Εταιρείας Αρχαιοδιφών (Society of Antiquaries) το 1572, ενώ αναζωπύρωσε τη μελέτη της σαξονικής διαλέκτου εκδίδοντας ένα σαξονικό λεξικό (Fletcher, Collectors, 21-30).

                          

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Matthew Parker (Μάθιου Πάρκερ)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι
Τόπος δράσης: Καίμπριτζsemantics logo
Κάντερμπεριsemantics logo
Χρόνος γέννησης: 1504
Χρόνος θανάτου: 1575
Χρόνος δράσης: 16ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Ο αρχιεπίσκοπος Matthew Parker.
Εξώφυλλο της «Αλληλογραφίας» του Matthew Parker, 1535-1575.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων