Πιπς, Σάμιουελ, πολιτικός & συλλέκτης βιβλίων

Ο Samuel Pepys (1633-1703) διετέλεσε μέλος του Κοινοβουλίου και Γραμματέας στο Βασιλικό Ναυτικό κατά τη βασιλεία του Κάρολου του II και του Ιάκωβου του II. Ο πατέρας του ήταν ράφτης καιbookplate pepys μόνιμος κάτοικος Λονδίνου μέχρι το 1661, χρονιά που αποσύρθηκε στο Μπράμπτον. Ο γιος του σπούδασε στην πόλη του Λονδίνου μέχρι τα 17 του, ώσπου έγινε δεκτός στο Trinity Hall του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Από εκεί μεταφέρθηκε ως υπότροφος στο Magdalene College του ίδιου Πανεπιστημίου, στο οποίο ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές το 1653 και τις μεταπτυχιακές το 1660. Τη χρονιά εκείνη ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Βασιλικό Ναυτικό, αρχικά με το αξίωμα του Ταμία των Πρακτικών, ενώ στη συνέχεια ο Pepys προήχθη σε ανώτατες θέσεις (Secretary to the Admiralty). Το 1665 εκλέχθηκε Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, και το 1684 Πρόεδρος.

Γνωστός βιβλιόφιλος, ο Pepys είχε συγκεντρώσει και οργανώσει μια βιβλιοθήκη με ποικίλες θεματικές συλλογές, όπως έργα για το ναυτικό, μπαλάντες, ιπποτικά μυθιστορήματα, bookstamp pepys1ευφυολογήματα, θεατρικά έργα και άλλα. Διέθετε επίσης αρκετά πολύτιμα χειρόγραφα και πολλούς τόμους από εργαστήρια καταξιωμένων τυπογράφων με έδρα την Αγγλία, όπως του Caxton, του Pynson και του de Wordes. Άλλη πτυχή της βιβλιοθήκης του ήταν οι χάρτες και τα σχέδια που αφορούσαν την πόλη του Λονδίνου, με σπανιότερο έναν χάρτη που αποδίδεται στον Ralph Agas.

Ο Pepys είχε τρία διαφορετικά βιβλιόσημα, στα δύο από τα οποία συναντάμε την φράση: «mens cuiusque is est quisque» [το μυαλό είναι ο εαυτός], από το φιλοσοφικό έργο του Κικέρωνα Το ενύπνιο του Σκιπίωνα.

Ενδιαφέρον έχουν και τα χειρόγραφα που είναι γραμμένα από τον ίδιο τον Pepys· πρόκειται για το περίφημο Diary, στο οποίο περιγράφει με ειλικρίνεια την προσωπική του ζωή, bookstamp pepys2ενώ παράλληλα σκιαγραφεί τα σημαντικότερα γεγονότα του 17ου αιώνα στην Αγγλία, όπως τον Αγγλο-Ολλανδικό πόλεμο, την επιδημία πανώλης στο Λονδίνο το 1665 και τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την πόλη. Αποσπάσματα του έργου δημοσιεύτηκαν αρχικά το 1825, ενώ η πλήρης έκδοση του πραγματοποιήθηκε το 1973.

H βιβλιοθήκη του Pepys, με περισσότερους από 3000 τόμους, φυλάσσεται σε ένα δωμάτιο του Magdalene College, στο οποίο την κληροδότησε. Το κτήριο στο οποίο βρίσκεται η συλλογή έχει το όνομα του, ενώ το δωμάτιο που την φιλοξενεί περιέχει επίσης και τις αυθεντικές μαονένιες βιβλιοθήκες του Samuel Pepys (Fletcher, Collectors, 113-122).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχήsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Samuel Pepys (Σάμιουελ Πιπς)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Πολιτικός
Συλλέκτης βιβλίων
Τόπος δράσης: Λονδίνοsemantics logo
Καίμπριτζsemantics logo
Χρόνος γέννησης: 1633
Χρόνος θανάτου: 1703
Χρόνος δράσης: 17ος-18ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Κικέρων, συγγραφέας & πολιτικός
Εικόνες
Βιβλιόσημο του Samuel Pepys.
Βιβλιόσημο του Samuel Pepys.
Βιβλιόσημο του Samuel Pepys.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων