Βεσπασιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας

Ο Βεσπασιανός (Titus Flavius Vespasianus), πρώτος αυτοκράτορας του οίκου των Φλαβίων (979 μ.Χ.), οικοδόμησε μια βιβλιοθήκη το 75 μ.Χ., η οποία αποτελούσε τμήμα ενός συγκροτήματος, vespasianosανατολικά της Faustina και της Basilica Aemilia, με το οποίο γειτνίαζε ο ναός της Ειρήνης (templum Pacis) (Anderson, Top., 119139). Η βιβλιοθήκη αναπτύχθηκε σε δύο αίθουσες, κάθε μία από τις οποίες στέγαζε το ελληνικό και το λατινικό τμήμα αντίστοιχα, ενώ γειτνίαζε με την πολεοδομική υπηρεσία (tabularium), όπου φυλάσσονταν αρχειακό υλικό (Boyd, Publ., 1617). Κατά το 191 μ.Χ., μια από τις συχνές, τότε στη Ρώμη, πυρκαγιές κατέστρεψε τον ναό της Ειρήνης και τη βιβλιοθήκη, και ανάμεσα στα βιβλία που κάηκαν περιλαμβάνονταν και πολλά ιατρικά συγγράμματα του Γαληνού (Γαληνός, De comp.). Το συγκρότημα αυτό ανακατασκευάστηκε επί Σεπτίμιου Σεβήρου και αποτέλεσε πολύτιμο στολίδι της Ρώμης ως τον 4ο αιώνα μ.Χ. (SHA, «Tyranni triginta», XXXI, 10)

 

Κ.Σπ. Στάικος, Η Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό, τόμ. ΙΙ, Αθήνα, Κότινος, 2005, σ. 179182.

 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότηταsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Titus Flavius Vespasianus (Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ρωμαίος αυτοκράτορας
Τόπος δράσης: Ρώμηsemantics logo
Χρόνος γέννησης: 9 μ.Χ.
Χρόνος θανάτου: 79 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Γαληνός από την Πέργαμο, ιατροφιλόσοφος
Εικόνες
Ο αυτοκράτωρ Βεσπασιανός, χαλκογραφία από την έκδοση: Henricus Spoor, «Henrici Spoor Medici et Philosophi. Favisae, utriusque antiquitatis tam Romanae quam Greacae», Ουτρέχτη, Typis Gerardi Muntendam, 1707.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων