Ιστορική αναδρομή. Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» ιδρύθηκε το 1995 από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής (έτος ίδρυσης 1953) έπειτα από μια γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη το 1994 με σκοπό τη δημιουργία μουσικής βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε το 1997 και στεγάζεται εντός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Αποτελεί μια μοναδική στο είδος της βιβλιοθήκη που απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε εξειδικευμένες αναγνωστικές ομάδες.
Συλλογές της Βιβλιοθήκης. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει περί τους 150.000 τίτλους τεκμηρίων εκ των οποίων 89.000 βιβλία και παρτιτούρες (περί τις 35.000–40.0000), 695 τίτλοι περιοδικών, ελληνικών και ξένων, 26.000 ηχογραφήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.
Βιβλία και παρτιτούρες. Οι τίτλοι βιβλίων ελληνικού ενδιαφέροντος ξεπερνούν τις 8.000 και αποτελούν ένα θεμελιώδες μέρος του ευρύτερου Αρχείου της Βιβλιοθήκης. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται βιβλία που αφορούν τη μουσική αλλά και άλλες συγγενείς τέχνες όπως η αρχαία ελληνική τέχνη, η βυζαντινή τέχνη, το ελληνικό θέατρο, η ελληνική ζωγραφική, ο ελληνικός κινηματογράφος κ.ά. Σκοπός της συλλογής είναι να αποτελέσει στο μέλλον την κύρια πηγή για τη σύσταση μιας ολοκληρωμένης Ελληνικής Μουσικής Βιβλιογραφίας. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός της συλλογής από παρτιτούρες, παλαιότερων και σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, κοσμεί τα ράφια της Βιβλιοθήκης όπως ο Ν. Σκαλκώτας, ο Μ. Καλομοίρης, ο Μ. Χατζιδάκις, ο Μ. Θεοδωράκης, ο Γ. Χρήστου, ο Θ. Αντωνίου κ.ά. Στη συλλογή περιλαμβάνεται και πλήθος βιβλίων σχετικά με τη δυτική μουσική, συνθέτες, μουσικούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής.
Περιοδικά. Πλούσια είναι επίσης η συλλογή περιοδικών με 695 τίτλους εκ των οποίων 178 τίτλοι ελληνικών περιοδικών. Το παλαιότερο μουσικό περιοδικό της συλλογής είναι το Musical Times με έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1844 στο Λονδίνο. Όσον αφορά τα ελληνικά περιοδικά υπάρχουν τίτλοι από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, προσφέροντας έτσι μια εικόνα της πορείας της ελληνικής μουσικής παραγωγής στον χρόνο. Από αυτά έχουν σήμερα ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμα τα περιοδικά Μουσικά Χρονικά (1928–1933) και Μουσική Κίνησις (1949–1956) με θέματα γενικού μουσικολογικού ενδιαφέροντος, άρθρα σημαντικών μουσικών, συνθετών, μουσικοκριτικών κ. ά.
Προγράμματα. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει και έναν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων μουσικών συναυλιών εκ των οποίων περί τα 2.160 έχουν ψηφιοποιηθεί και διατίθενται προς μελέτη. Το παλαιότερο πρόγραμμα χρονολογείται το 1882. Τα προγράμματα περιήλθαν στις συλλογές της Βιβλιοθήκης το 1995 από ιδιωτικές συλλογές παλαιότερων μελών του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και προϊόντος του χρόνου αυξήθηκε ο αριθμός τους μέσω δωρεών ή αγορών από ιδιώτες και συλλέκτες. Η συλλογή φιλοξενεί κυρίως προγράμματα συναυλιών συμφωνικής μουσικής, μουσικής δωματίου, όπερας, οπερέτας και επιθεώρησης.
Οπτικοακουστικό υλικό. Στην κατοχή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται περί τους 5.000 τίτλους οπτικοακουστικού υλικού μεταξύ των οποίων CD, DVD, VHS, δίσκου βινυλίου, μπομπίνες κ.ά. Η συλλογή περιλαμβάνει παλαιές και νεότερες εκδόσεις με επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις που δίνουν έμφαση κυρίως στη βυζαντινή, δημοτική και έντεχνη μουσική.
Σπάνιο υλικό. Ένα κομμάτι της συλλογής περιλαμβάνει σπάνιο υλικό με βιβλία (μεταξύ των οποίων σημαντικά βιβλία βυζαντινής μουσικής), παρτιτούρες, χειρόγραφα συνθετών, αλληλογραφία, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα σημαντικών προσώπων της ελληνικής μουσικής. Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης τα άπαντα του συνθέτη και εκπροσώπου του μοντερνισμού Γέωργιου Σισιλιάνου (σε ψηφιακή μορφή), τα έργα του συνθέτη Διονύσιου Βισβάρδη σε μικροφίλμ, τα βυζαντινά χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Γαλλίας καθώς επίσης και η συλλογή χειρογράφων από τη βιβλιοθήκη της Μονής της Κρυπτοφέρης στα περίχωρα της Ρώμης (11ος με 14ος αιώνας).
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής. Σκοπός του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής είναι η διαφύλαξη, η συγκέντρωση και η τεκμηρίωση υλικού ελληνικού μουσικού ενδιαφέροντος με σκοπό την έρευνα και την εκπαίδευση. Το Αρχείο ασχολείται με τη συλλογή νέων εκδόσεων βιβλίων, παρτιτούρων, περιοδικών και οπτικοακουστικού υλικού από ποικίλα είδη ελληνικής μουσικής (αρχαία, βυζαντινή, δημοτική, ρεμπέτικη και λόγια) και τη συγκέντρωση παλαιών εκδόσεων και δυσεύρετων τεκμηρίων (προγράμματα συναυλιών, αλληλογραφία, φωτογραφίες, χειρόγραφα) μέσω αγορών και δωρεών από παλαιοβιβλιοπωλεία και συλλέκτες.
Αρχείο συνθετών και καλλιτεχνών. Εξαιρετικά σημαντικό και πλούσιο είναι το αρχείο ιδιωτών το οποίο προσφέρεται κυρίως για έρευνα. Διαθέτει 52 αρχεία συνθετών, καλλιτεχνών και δασκάλων με προσωπικά αντικείμενα, πρωτότυπα κείμενα, χειρόγραφες παρτιτούρες, βιβλία, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αλληλογραφία, προγράμματα, αποκόμματα εφημερίδων κ.ά. Ενδεικτικά, στη συλλογή περιλαμβάνονται τα αρχεία του Νίκου Σκαλκώτα, Αλεξάνδρας Τριάντη, Αιμίλιου Ριάδη, Μανώλη Καλομοίρη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάριου Βάρβογλη, Αλέξανδρου Αινιάν, Νηλέα Καμαράδου κ.ά. Το υλικό του αρχείου είναι ξέχωρο από το σύνολο των τεκμηρίων που φιλοξενεί η Βιβλιοθήκη και αποτελεί μια άμεση πηγή τόσο για τη ζωή των καλλιτεχνών όσο και για τη μουσική ζωή στην Ελλάδα την εποχή που έζησε ο καθένας.
Ψηφιακές Συλλογές. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των τεκμηρίων και των αρχείων της Μουσικής Βιβλιοθήκης έχει ψηφιοποιηθεί και διατίθεται στη σελίδα της Βιβλιοθήκης μέσω των Ψηφιακών Συλλογών της. Εκεί ο ερευνητής και ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει χιλιάδες τεκμήρια από αρχεία καλλιτεχνών μέχρι περιοδικά, προγράμματα, χειρόγραφα και βιβλία μουσικού περιεχομένου. Πρόκειται για μια άρτια δομημένη και σύγχρονη σελίδα που κατατοπίζει τον επισκέπτη με τρόπο εύχρηστο και γρήγορο σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάνεται το περιεχόμενο και οι δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης.
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» αποτελεί σήμερα μια πλούσια δεξαμενή πληροφοριών για την εγχώρια και την παγκόσμια μουσική ιστορία και καλλιτεχνική ζωή, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο με διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές. Επιπλέον η Βιβλιοθήκη συνεργάζεται με διάφορους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μουσικής όπως η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Europeana), το International Association of Music Libraries (IAML) κ.ά. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική εντός των εγκαταστάσεών της για όλα τα εγγεγραμμένα μέλη της. Το κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα και με τη βοήθεια του προσωπικού, το Αναγνωστήριο, την Αίθουσα Πολυμέσων για την αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, το MusiXlab, όπου η μουσική συναντά την τεχνολογία και τις Αίθουσες Μελέτης Μουσικού Οργάνου. Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» ανταποκρίνεται πλήρως στις προκλήσεις μια σύγχρονής ευρωπαϊκής μουσικής βιβλιοθήκης όντας εναρμονισμένη με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.