Ιστορική αναδρομή. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, το 1988, με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών. Ο πρώτος πυρήνας της συλλογής της προήλθε από τη δωρεά 3.000 βιβλίων από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γρεβενών με αρκετές δωρεές να ακολουθούν τα επόμενα χρόνια από διάφορους φορείς όπως το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Υπουργείο Εξωτερικών και μεμονωμένοι δωρητές με καταγωγή από τον νομό Γρεβενών καθώς και λοιποί φίλοι της Βιβλιοθήκης ανά την Ελλάδα.
Τα τρία πρώτα έτη της ίδρυσής της η Βιβλιοθήκη Γρεβενών φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Δήμου Γρεβενών μέχρι το 1992 όταν και μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό κτίριο. Από το 2001 η Βιβλιοθήκη μεταστεγάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Η συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει σήμερα 45.000 τεκμήρια (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα αναζητήσουν στον ηλεκτρονικό Κατάλογο) και έναν μεγάλο αριθμό οπτικοακουστικού υλικού που εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες εκδόσεις και υλικό ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των αναγνωστών κάθε ηλικίας πάνω σε κάθε τομέα της γνώσης. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη ανταποκρίνεται στον δημόσιο χαρακτήρα της συμμετέχοντας στην πολιτιστική ζωή της πόλης μέσα από διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού. Εξυπηρετεί τις ανάγκες των αναγνωστών στον 21ο αιώνα με ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση και στην κοινωνία της πληροφορίας παρέχοντας τα ηλεκτρονικά μέσα για πρόσβαση σε διάφορες πηγές πληροφόρησης και εφαρμογή όλων των εξελίξεων της τεχνολογίας για την εγκυρότερη και γρηγορότερη προσφορά υπηρεσιών στους αναγνώστες.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης Παιδικό Τμήμα με 3.000 περίπου τίτλους βιβλίων και διαμορφωμένο χώρο ανάγνωσης, ζωγραφικής, βιντεοπροβολών και άλλων δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους. Επιπλέον η Κινητή Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί ολόκληρο τον νομό Γρεβενών, μέσω ενός βιβλιοαυτοκινήτου, δανείζοντας βιβλία και φέρνοντας σε επαφή με την τεχνολογία κατοίκους απομακρυσμένων χωριών και μαθητές σχολείων. Στο σύγχρονα διαμορφωμένο Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης οι αναγνώστες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης έχουν δωρεάν πρόσβαση στις πληροφορίες που αναζητούν και στον κατάλογο των συλλογών της.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών διοικείται από έναν διευθυντή και πενταμελές Εφορευτικό Συμβούλιο το οποίο διορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο και υπάγεται η Βιβλιοθήκη.
Βιβλιογραφία
Μουτσόπουλος Κ. Νικόλαος, Γρεβενά, Αθήνα 2006.