Η βιβλιοθήκη της μονής Άντμοντ των Βενεδικτίνων στην Αυστρία αποτελεί καλλιτεχνική σύνθεση του ύστερου ευρωπαϊκού μπαρόκ. Στο εσωτερικό της συνυπάρχουν οι σημαντικότερες Τέχνες (αρχιτεκτονική, τοιχογραφίες, γλυπτά, χειρόγραφα και τυπωμένα βιβλία) οι οποίες δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο και το θέτουν στην υπηρεσία της γνώσης που αποθηκεύτηκε εκεί κατά το πέρασμα των αιώνων.
Η ιδέα για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης με τις περίτεχνες νωπογραφίες ωφείλεται στον ηγούμενο Matthäus Offner (1751–1779). Ο σχεδιασμός της έγινε το 1764, η οικοδόμηση ξεκίνησε τα επόμενα χρόνια από τον Αυστριακό κατασκευαστή Josef Hueber (1715–1787) και ολοκληρώθηκε το 1776. Ο Hueber ήταν οπαδός των ιδεωδών του Διαφωτισμού και ισχυριζόταν ότι "όπως και με την αντίληψή μας, οι χώροι πρέπει να γεμίζουν από το φως." Το τεράστιο δωμάτιο με τους τρεις θαλάμους του είναι η μεγαλύτερη αίθουσα μοναστηριακής βιβλιοθήκης που υπάρχει στον κόσμο.
Οι επτά ζωγραφισμένες οροφές σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη στενή σχέση της θρησκείας με τις τέχνες και τις επιστήμες, όπως και στις μνημειακές βιβλιοθήκες της Ιταλίας κατά την Αναγέννηση. Η Αποκάλυψη ως βάση της χριστιανικής θρησκείας, τοποθετείται στο κεντρικό τρούλο. Οι νωπογραφίες είναι έργο του 80χρονου τότε Bartolomeo Altomonte (1694–1783) και φιλοτεχνήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες των ετών 1775–1776.
Στα βιβλιοστάσια που στηρίζουν την οροφή θησαυρίζονται μοναδικής αξίας εκδόσεις της Βίβλου και τα συγγράματα των Πατέρων της Εκκλησίας. Στη βορινή αίθουσα φυλάσσεται η θεολογική λογοτεχνία ενώ τα υπόλοιπα βιβλία ποικίλης ύλης ταξινομήθηκαν στη νότια πλευρά της αίθουσας αυτής.
Τα πολυάριθμα, περίτεχνα ξυλόγλυπτα που υπάρχουν σ’ αυτό το μαγευτικό χώρο λαξεύτηκαν από το γλύπτη Josef Stammel (1695–1765). Δεσπόζουσα θέση έχουν τα «Τέσσερα Ύστατα Πράγματα» - μια ομάδα έργων από τέσσερις υπερμεγέθης φιγούρες –του Θανάτου, της Κρίσης, του Παραδείσου και της Κόλασης. Τα ξυλόγλυπτα αυτά είχαν φιλοτεχνηθεί πριν ανεγερθεί η βιβλιοθήκη και ενσωματώθηκαν στη συνέχεια στο χώρο, ως μια αντίθεση στην ιδέα του αρχιτέκτονα που διαπνέεται από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. (Four Last Things και Universum του Josef Stammel)
Η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 70.000 τόμους ενώ το Αβαείο έχει συνολικά περίπου 200.000 βιβλία. Τα πιο πολύτιμα από αυτά είναι τα 1.400 και πλέον χειρόγραφα (τα παλαιότερα χρονολογούνται στον 8ο αιώνα μ.Χ.) και τα 530 αρχέτυπα (–1500).