Η Βιβλιοθήκη του Χάρρυ Χουντίνι

Μία λιγότερο γνωστή πλευρά της προσωπικότητας του διάσημου μάγου και ταχυδακτυλουργού Χάρρυ Χουντίνι (Harry Houdini, Άπλετον 1874–Ντιτρόιτ 1926) ήταν αυτή του βιβλιοσυλλέκτη. Στο επίκεντρο της προσοχής του βρίσκονταν, όπως είναι φυσικό, έργα αναφορικά με τη μαγεία και τον πνευματισμό, ενώ είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ότι η βιβλιογραφική έρευνα αποτελούσε κομμάτι της ζωής του από τα παιδικά του χρόνια. Στην ηλικία των 24 ετών εξέδωσε ένα φυλλάδιο με τίτλο Magic Made Easy, το οποίο περιείχε βιβλιογραφία με σχετικές πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές. Στις περιοδείες του, τακτικά επισκεπτόταν βιβλιοπωλεία, μελετούσε σε βιβλιοθήκες και συζητούσε με άλλους συλλέκτες.
Καθώς η φήμη του Χουντίνι στον κόσμο του θεάματος μεγάλωνε, του ζητήθηκε να αναπαράγει τις παραστάσεις προγενέστερων διάσημων πνευματιστών. Για να το κατορθώσει, αφιέρωσε πολύ χρόνο στη μελέτη του ζητήματος, σχηματίζοντας στην πορεία μια θεματική βιβλιοθήκη· στο έργο του A Magician Among the Spirits (1924) αναφέρει ότι είχε συσσωρεύσει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ως προς τις ακόλουθες πτυχές: μεταφυσικά φαινόμενα, πνευματισμός, αποκρυφισμός, μαγεία, δαιμονολογία, κακά πνεύματα κ.ά., με μερικά έργα μάλιστα να χρονολογούνται τόσο παλιά όσο το 1489.
Η δήλωση του Χουντίνι φαίνεται πως δεν ήταν υπερβολική, καθώς, μεταξύ άλλων, ορισμένες από τις σπάνιες εκδόσεις που βρέθηκαν στην κατοχή του ήταν η Cosmographiae introductio: cum quibusdam geometriae ac astronomiae principijs ad eam rem necessarijs, Venetijs: In calcographia Francisci Bindonis, et Maphei Pasini, 1537, η έκδοση Hocus pocus junior: the anatomie of legerdemain, Λονδίνο, T. Harper, 1635, το έργο του Ιωάννη Χριστιανού Βίγκλεμπ Die natürliche Magie, Berlin und Stettin: Bey Friedrich Nicolai, 1789 και το ευρετήριο Onomatologia curiosa artificiosa et magica, Nürnberg: Auf Kosten der Raspischen Handlung, 1764.
Επιπλέον, η συλλογή εμπεριείχε και θεατρικές αφίσες, καθημερινά αντικείμενα εν είδει αναμνηστικών: εισιτήρια και περιοδικά, πολλά φυλλάδια με θέματα όπως ο υπνωτισμός, τα παιχνίδια με κάρτες και οι μέθοδοι διαφυγής από δέσιμο με χειροπέδες, καθώς και λευκώματα με σημειώσεις πάνω σε θεατρικές ειδήσεις και ζητήματα προσωπικού ενδιαφέροντος.
Με την πάροδο του χρόνου, ο φόρτος εργασίας και η συχνότητα των δημόσιων εμφανίσεων αυξάνονταν, και ο Χουντίνι προσέλαβε προς το τέλος της ζωής του τον Άλφρεντ Μπεκ, πρώην βιβλιοθηκάριο στο Χάρβαρντ, για να τον βοηθήσει στη διαδικασία οργάνωσης της βιβλιοθήκης και επιλογής νέων αποκτημάτων. Η ετήσια καταγραφή του Μπεκ το 1927 περιείχε πάνω από 5.000 τίτλους. Το ίδιο έτος (και έναν χρόνο μετά τον θάνατό του), 3.988 τόμοι της συλλογής του κληροδοτήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στο Rare Book and Special Collections Division, κατόπιν επιθυμίας του, ενώ ένα ξεχωριστό τμήμα των αποκτημάτων του –κυρίως αφίσες και θεατρικά ενθυμήματα– περιήλθε, λίγο αργότερα, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Dickinson C. D., American Book Collectors, Σαν Φρανσίσκο, Greenwood Press, 1986, 167–168.

Houdini, H., A Magician Among the Spirits, Νέα Υόρκη, Harper & Brothers, 1924.

Beck, L.N., ‘‘Things Magical in the Collections of the Rare Book Division’’, QJLC, 1974, 209–234.

Επωνυμία: The Library of Harry Houdin (Η Βιβλιοθήκη του Χάρρυ Χουντίνι)
Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχήsemantics logo
Χαρακτήρας: Ιδιωτικέςsemantics logo
Ιδιοκτησία: Χάρρυ Χουντίνι
Λέξεις κλειδιά: Άλφρεντ Μπεκ
A Magician Among the Spirits
πνευματισμός
Μαγεία
Hocus Pocus
Αναφέρει: Εικόνες
Peter Apian, «Cosmographiae introdvctio».
Johann Christian Wiegleb, «Die Natürliche Magie».
«Hocus Pocus Junior: the Anatomie of Legerdemain...».
Βιβλιόσημο του Χάρρυ Χουντίνι.
Daniel Schwenter, «Deliciae physico-mathematicae».
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων